milieu

Arendonk is een prachtige gemeente met veel groen en natuur. Enkel staat de natuur onder druk door ruimtebeslag, lucht- en watervervuiling. Daarom is het belangrijk dat we blijven investeren in een groene en gezonde leefomgeving voor iedereen.


Een groene omgeving heeft veel voordelen voor onze gezondheid en ons welzijn. Het zorgt voor verkoeling in de zomer, filtert de lucht en komt de luchtkwaliteit ten goede. Daarnaast biedt het een plek om te ontspannen en te bewegen.


Voor kinderen is een groene omgeving extra belangrijk. Zij groeien op in een wereld die steeds meer verstedelijkt. Groen biedt hun de kans om te spelen, te leren en te ontdekken in een natuurlijke omgeving.

Beleidsvoorstellen

Groene en gezonde leefomgeving voor iedereen

169. Iedereen 2370 blijft natuurgebieden ondersteunen.
170. Iedereen 2370 wil zich ook in de toekomst inzetten voor het onderhoud van natuurgebieden in Arendonk. We vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om van deze gebieden te genieten. Daarom streven we ernaar om natuurgebieden toegankelijk te maken voor iedereen. We willen hiervoor samenwerken met Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos. Ze hebben veel expertise op het gebied van natuurbeheer. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de natuurgebieden in Arendonk in goede staat blijven en dat iedereen er veilig en verantwoord kan recreëren.

waterhuishouding

171. Iedereen 2370 is voorstander om een gebied te zoeken waar een laatste rustplaats in de natuur mogelijk is. Ook in Arendonk zullen we op zoek gaan naar een geschikte ruimte, met respect voor de natuurelementen en naleving van de toepasselijke regels.
172. Een belangrijke maatregel is het ontharden van de openbare ruimte. Dit betekent dat we zoveel mogelijk verharding vervangen door waterdoorlatende verharding, zoals gras, aarde of grind. Waterdoorlatende verharding zorgt ervoor dat regenwater de grond in kan zakken en niet in de riolering terechtkomt.
173.We willen in de komende jaren concrete stappen zetten om onze doelstellingen op het gebied van waterhuishouding te bereiken. Zo willen we:
- Wateropvangbekkens aanleggen in verschillende delen van de gemeente. Deze hebben verschillende voordelen. Ze voorkomen wateroverlast, verbeteren de waterkwaliteit en zorgen voor een betere biodiversiteit.
- In alle nieuwe woonwijken waterdoorlatende verharding verplicht stellen.
- In bestaande woonwijken waterdoorlatende verharding stimuleren.
We zijn ervan overtuigd dat we door deze maatregelen een leefbare gemeente kunnen maken met een goede waterhuishouding.
174. Een belangrijk onderdeel van ons energie- en klimaatplan is het aanplanten van bomenrijen langs de wegen. Bomen hebben meerdere voordelen voor het milieu. Daarnaast dragen ze bij aan de biodiversiteit.
175. Ons doel is om in de komende jaren 1 boom per inwoner aan te planten. Dit betekent dat we in Arendonk ongeveer 13.500 bomen moeten aanplanten.

Een groenere en speelsere gemeente Arendonk

176. Speelpleinen natuurlijker en avontuurlijker inrichten.
177. We willen speelpleinen en speelplaatsen transformeren tot speeltuinen waar kinderen kunnen spelen in de natuur. We zullen natuurlijke materialen gebruiken, zoals hout, zand en water. Ook zullen we speelelementen toevoegen die kinderen uitdagen om te bewegen en te ontdekken.

178. Herinrichten natuurpark aan de gronden van GO! / De Maaskens.
179. We willen de site inrichten om het aantrekkelijk te maken voor bezoekers. We zullen wandelpaden aanleggen, picknickplaatsen creëren en informatiepanelen plaatsen. Ook zullen we het park beheren op een duurzame manier.
180. Straten omvormen met een tuinstratenproject, bv. tuinstraten. Dit betekent dat we groen tegen de gevels willen laten groeien. Tuinstroken maken de straten aantrekkelijker en gezelliger. We zijn ervan overtuigd dat deze maatregelen een positieve bijdrage zullen leveren aan de leefkwaliteit in Arendonk. Ze zullen de gemeente groener, speelser en aantrekkelijker maken voor inwoners en bezoekers.

zwerfvuil

181. Wij willen de mensen en verenigingen die zwerfvuil ophalen praktisch ondersteunen door:
- Het verstrekken van materiaal, zoals handschoenen, afvalzakken en prikstokken. - Het invoeren van het peter- en meterschap waarbij zij dan verantwoordelijk zijn voor enkele straten.
- Het faciliteren van samenwerking tussen verschillende groepen.
- Iedereen 2370 pleit voor een preventieve en sensibiliserende aanpak.
- Sancties voor overtreders zijn terecht.
182. Financiële ondersteuning door subsidies te verstrekken aan mensen en verenigingen die zwerfvuil opruimen. Deze subsidies kunnen worden gebruikt voor de aanschaf van materiaal, het organiseren van acties of het uitvoeren van projecten.
183. Statiegeldalliantie. Afval hoort niet thuis in de natuur. Iedereen 2370 wil dat onze gemeente toetreedt tot de statiegeldalliantie en zo helpt het probleem bij de bron aan te pakken.

duurzaamheid

Duurzaamheid is het doordachte beheer van onze natuurlijke hulpbronnen en het streven naar een gezonde balans tussen mens, milieu en economie. Het is belangrijk om te onthouden dat onze planeet een beperkte hoeveelheid hulpbronnen heeft, en dat we deze op een duurzame manier moeten gebruiken. Zo zorgen we ervoor dat ze beschikbaar zijn voor toekomstige generaties.


De gemeente heeft een klimaatactieplan 2026 – 2031: De visie van het plan is gebaseerd op volgende doelstellingen. We willen tegen 2030 40% minder CO2 uitstoten t.o.v. referentiejaar 2011. Dit betekent dat er in 2030 in Arendonk nog maximum 33 430 ton CO2 uitgestoten wordt, tegenover ongeveer 55 717 ton in 2011.

Beleidsvoorstellen

184. Voor het gemeentelijk patrimonium stellen we een vermindering van 55% van de CO2 uitstoot voorop tegen 2030, als opstap naar fossielvrij in 2050.
185. We reduceren het primair energieverbruik van stookinstallaties en elektriciteitsvraag in gebouwen en technische installaties (exclusief erfgoed) jaarlijks gemiddeld met 2,09% vanaf 2020.
186. We blijven verder inzetten op de productie van hernieuwbare energie op gemeentelijke daken.
187. Iedereen 2370 is tegen de inplanting van windmolens op de tweede lijn.
188. We bekijken systematisch de elektrificatie van het gemeentelijke wagenpark.
189. Voor de openbare verlichting schakelen we over op 100% LED tegen 2030.
190. We transformeren de gemeentelijke gebouwen en domeinen tot klimaatbestendige sites die hittestress, droogte en wateroverlast verminderen.
191. Eén extra natuurgroenperk per 1.000 inwoners (= 13,85 natuurgroenperken).
192. We halveren het verlies aan open ruimte ten laatste tegen 2030. Tegen ten laatste 2040 mag er geen bijkomend extra ruimtebeslag zijn in de open ruimte. We spreken daarom de woonreservegebieden buiten de woonkernen niet langer aan.
193. We ondersteunen kwalitatieve kernversterking. Naast extra toegankelijk buurtgroen zetten we in op het verhogen van de leefdichtheid (het aantal inwoners per bebouwde ha).
194. We verbeteren de energieprestaties van niet-residentiële gemeentelijke gebouwen en installaties.
195. Systematische keuze voor alternatief vervoer: We stimuleren een modal shift, zodat minstens 40% van de verplaatsingen in onze gemeente te voet, per (elektrische) fiets, step of openbaar vervoer gebeuren.
196. We realiseren 1 meter nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad extra per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030 (=13,85 km).
197. We voeren een stimulerend beleid om duurzame mobiliteit een boost te geven. Er wordt 1 toegangspunt voor een duurzaam autodeelsysteem per 1.000 inwoners voorzien (= 13,85 deelsystemen). Arendonk ondersteunt de implementatie van initiatieven uit de vervoerregio.

198. Transitie van fossiel naar hernieuwbaar. We verhogen de productie en opslag van hernieuwbare stroom in de gemeente in lijn met het regionale doel om 32% van het regionale energieverbruik uit hernieuwbare bronnen te halen.
199. We ondersteunen de productie van groene warmtevoorziening in lijn met het regionale doel om 32% van het regionale energieverbruik uit hernieuwbare bronnen te halen.
200. Burgerparticipatie. Informeren, sensibiliseren, engageren en betrekken van verschillende doelgroepen rond het klimaatthema.
201. Bij hernieuwbare energieprojecten wordt gestreefd naar voldoende burgerparticipatie.

landbouw is ook onze zaak

De meeste landbouwbedrijven in onze gemeente zijn familiale ondernemingen, die we alle kansen willen geven.


Iedereen 2370 heeft als doel een kader te bieden voor het bevorderen van duurzame landbouwpraktijken, het ondersteunen van lokale agrarische bedrijven en het versterken van de relatie tussen de landbouwsector en de gemeenschap.

Beleidsvoorstellen

202. Iedereen 2370 is voorstander om landbouwgrond in eigendom van de gemeente aan te houden en te blijven verhuren, bij voorkeur aan Arendonkse landbouwers.
203. Lokale Economie versterken. Faciliteren van directe verkoopkanalen voor lokale landbouwproducten, zoals boerenmarkten, lokale coöperaties en samenwerking met lokale horeca.
204. We streven ernaar een maximum aan landbouwgronden te behouden. In het bijzonder de HAG-gebieden.
205.We ontwikkelen houtkanten en bebossing, maar steeds in overleg met de landbouw.
206. In navolging van het weren van landbouwverkeer uit het centrum verdienen de landbouwwegen bijzondere aandacht en onderhoud. We onderzoeken de mogelijkheid tot verbetering van deze wegen, zeker op het omleidingstraject rondom het centrum.
207. Er moet een structureel overleg tussen gemeente en landbouwsector mogelijk zijn. Volgende items kunnen aan bod komen: wegen, grachten, maaien, ...

dierenwelzijn

Dierenwelzijn is een belangrijk onderwerp voor de gemeente. Dieren zijn levende wezens die recht hebben op een goed leven. De gemeente wil zich inzetten voor het verbeteren van het welzijn van alle dieren in de gemeente, zowel gezelschapsdieren als landbouwhuisdieren als wilde dieren.

Beleidsvoorstellen

208. Regelgeving. De gemeente kan de regelgeving rond dierenwelzijn handhaven en waar nodig aanscherpen. Dit kan bijvoorbeeld door strengere eisen te stellen aan de huisvesting, verzorging, transport van dieren en de kweek/handel van huisdieren.
209. Dierenmishandeling voorkomen. Handhaven van strikte regelgeving en naleving van wetten die dierenmishandeling verbieden. Ontwikkelen van bewustmakingsprogramma's om gemeenteleden te informeren over tekenen van dierenmishandeling en het belang van melding.
210. We streven naar een diervriendelijke rattenbestrijding.
211. De gemeente blijft zich inzetten voor de problematiek van zwerfkatten.