GEZONDE GEMEENTEFINANCIEN

Dit betekent dat we zorgvuldig en verantwoord omgaan met publieke middelen, altijd gericht op het welzijn van onze gemeenschap. We zorgen voor een evenwichtige begroting en vermijden onnodige schulden. Elke euro die wordt uitgegeven, wordt verantwoord benut om de kwaliteit van leven in onze gemeente te verbeteren.

Beleidsvoorstellen

133. De opcentiemen personenbelasting en opdeciemen onroerende voorheffing willen we niet verhogen.
134. De lokale belastingen moeten voortdurend geëvalueerd worden. Sommige lokale belastingen hebben ook een beleidsaspect. In functie van dit beleidsaspect kunnen dergelijke belastingen worden aangepast: o.a. tarieven en vrijstellingen bijsturen over belastingen op leegstand en onbebouwde percelen, tarieven en voorwaarden aanpassen ter vermijding van afval en een beloning voor goede sorteerders, saneringsbijdrage vaststellen in functie van aanleg en onderhoud van riolering …
135. Na een grote investeringslegislatuur willen we een realistisch pakket aan investeringen. Anders zullen belastingverhogingen nodig zijn. Dit willen we te allen tijde vermijden. We houden de hand op de knip.
136. Onze gezinsvriendelijke tarieven bij het zwembad, de speelpleinwerking en andere gemeentelijke initiatieven willen we behouden al zullen indexaanpassingen onvermijdelijk zijn.
137. Iedereen 2370 wil de nodige financiële reserves aanleggen voor de toekomstige pensioenlasten van de gemeente en OCMW, zoals statutaire personeelsleden, verhoogde sociale bijdragen en tweede pensioenpijler.
138. De inzet van gekwalificeerd personeel vergt voldoende financiële middelen. Iedereen 2370 is bereid te investeren in gekwalificeerd gemeentepersoneel en daarbij marktconforme arbeidsvoorwaarden aan te bieden. Bij elke natuurlijke personeelsuitvloei moet gemotiveerd worden over de noodzaak tot vervanging en de aard van de vervanging.
139. Iedereen 2370 is geen voorstander van verplichte fusie(s) met andere gemeente(n).

DIENSTVERLENING, EFFICIENTIE EN PARTICIPATIE

Efficiëntie is een van onze kernwaarden, en we geloven dat dit met een glimlach kan. We streven naar een hoogwaardige dienstverlening waarbij elke burger snel en adequaat wordt geholpen. Door digitale oplossingen te omarmen en onze processen te optimaliseren, maken we het voor inwoners eenvoudiger om toegang te krijgen tot de diensten die ze nodig hebben. Of het nu gaat om een vergunning aanvragen, afval ophalen of andere gemeentelijke diensten, wij zorgen ervoor dat dit soepel en klantvriendelijk verloopt. Ook mensen zonder digitale kennis zijn zeer welkom op ons gemeentehuis.


Participatie en informatieverstrekking zijn essentieel voor een gezonde democratie. Wij zetten ons in om inwoners actief te betrekken bij beleidsbeslissingen. Via inspraakavonden, digitale platforms en regelmatige updates zorgen we ervoor dat iedereen gehoord wordt en op de hoogte blijft van de ontwikkelingen. Transparante communicatie en openheid staan daarbij centraal. We willen dat elke burger precies weet wat er gebeurt, waarom bepaalde keuzes worden gemaakt en hoe zij zelf kunnen bijdragen aan het beleid.

Beleidsvoorstellen

140. Onze dienstverlening kan zich uiten op zowel digitaal als op fysiek vlak. Beide moeten mogelijk blijven.
141. Digitale dienstverlening zal gebeuren via het evenementenloket voor onze verenigingen en organisatoren. We kunnen nog meer inzetten op het thuis ophalen van documenten. Daarnaast geloven wij ook in een digitaal afsprakensysteem voor de Dienst Burgerzaken en Omgeving. Ook inschrijven voor allerlei gemeentelijke activiteiten verloopt digitaal.
142. Daarnaast moeten ook fysieke contacten meer dan mogelijk blijven en moeten mensen die minder bedreven zijn met de digitalisering verder geholpen worden.
143. De haalbaarheid van afspraken tussen burgers en ambtenaar op meer diverse openingsuren van het gemeentehuis moet onderzocht worden. Gemeentelijke loketten moeten daarnaast op bepaalde momenten vrij toegankelijk zijn zonder afspraak.
144. Méér dan ooit inzetten op sociale media naast de klassieke kanalen: naast Facebook en Twitter moeten we ook Instagram en Snapchat durven inschakelen om ook de jeugd te bereiken.
145. Duidelijke communicatie verspreiden in begrijpbare taal. Iedereen moet de boodschap kunnen begrijpen.
146. Adviesraden moeten meer betrokken worden als adviesorgaan.
147. Bij elke verandering in een buurt van een zekere orde zetten we in op een participatietraject. Dit kan gaan van nieuwe bomen aanplanten in een straat tot ontwikkeling van nieuwe werk- of woonruimten.

transparantie en duidelijke politiek

Door te werken aan een transparante politiek, bouwen we aan een vertrouwensrelatie met de samenleving. Daarbij telt iedere stem telt en wordt deze gehoord. Ons doel is om een omgeving te creëren waarin burgers zich betrokken en serieus genomen voelen, zodat we samen kunnen werken aan een rechtvaardige en duurzame toekomst.


Kortom, wij streven naar een transparante en duidelijke politiek, waarbij efficiëntie, participatie en veiligheid centraal staan. Samen bouwen we aan een toekomst waarin onze financiën duurzaam beheerd worden en onze gemeenschap in alle opzichten kan floreren.

Beleidsvoorstellen

148. Onze schepenen werken maximaal halftijds naast het schepenambt. De taak als schepen is van deze aard dat de persoon voldoende tijd moet kunnen vrijmaken om een goed beleid te voeren en tijd heeft voor overleg met de Arendonkenaren.
149. Een schepen en burgemeester bij iedereen 2370 kan geen twee verkozen mandaten opnemen. Concreet wil dit zeggen dat een Arendonkse iedereen 2370- schepen of burgemeester naast deze taak niet kan zetelen in provincieraad, Vlaams of federaal parlement of Europees parlement. Cumuleren kan voor iedereen 2370 niet.
150.Binnen onze afdeling worden de mogelijke schepenambten verdeeld over de personen met de meeste voorkeurstemmen. De Arendonkenaren bepalen zo wie er schepen wordt en niet het partijbestuur. Het aantal voorkeurstemmen duidt de schepenen en raadsleden aan.
151. Wij kiezen ervoor om de focus te leggen op lokaal bestuur, concreet: enkel op Arendonk. Lokale dossiers waarbij de beslissingsbevoegdheid op andere domeinen ligt, gaan we actief in overleg met de hogere overheden, zoals provincie of Vlaanderen. De politieke band met CD&V zal dit zeker bevorderen.
152. Iedereen 2370 wil meebesturen in intergemeentelijke samenwerkingen die een rechtstreeks effect hebben op onze gemeente zoals Pidpa, Iveka, Noorderkempen...